Köszöntök mindenkit a kézműves kuckóban. Ezen a blogon többnyire általam készített lakásdekorációkat, kézműves dolgokat, használati tárgyakat találsz, az elkészítésük leírásával, tapasztalataimmal, más érdekes, praktikus ötletekkel.
Kellemes nézelődést, alkotást!

2013. augusztus 5., hétfő

Tea papírból lampion hajtogatás


Itt egy nagyon jó tipp, hogy miért ne dobjátok ki a teafilterek papírjait. Erre szinte bármilyen mintás, teafiltert tartalmazó papír alkalmas (Pickwick, Naturland, gyógyteák), ami téglalap alakú és van rajta egy kis színes minta. 
Akkor a hajtogatás lépésről lépésre. 
 1. Kivágjuk a mintát az elejéről, mindig téglalap alappal. 

2. Hosszában félbehajtjuk. 

 3. A négy sarkát nagyon pontosan a felezővonalhoz hajtjuk. 

 4. Majd a ferde oldalakat is a felezővonalhoz hajtjuk. Így kapunk fagyi tölcsér alakot. 

 5. Ugyan ezt megismételjük a felső részen is, ekkor kapjuk ezt a rombuszt, és ezzel kész is az első elem. Ez a hátulja... 
 ... és ez az eleje. 

6. Legalább 16 darabot kell hajtogatnunk, (8 a legkevesebb, amiből jól néz ki) de lehet többől is, a lényeg, hogy mindig páros számú elemünk legyen. 20-22-ből már kifejezetten szép. Minél kevesebb darabból áll, a lampion annál hegyesebb, minél több, annál laposabb, teltebb. 
 7. A kép alapján a lenti csúcsokat pontosan igazítva (lehet a fentit is, kinek melyik minta tetszik jobban) a felezővonalnál összeragasztjuk, megvárjuk míg megszárad. 
 A kifelé lógó hegyes végeket kicsit felfelé hajtjuk, hogy könnyebb legyen összeragasztani. 

8. A két szélső elemet összeragasztva kúp formát kapunk. 
 9. Nagyon fontos a minél pontosabb hajtogatás, mert a kis csúcsok akkor fedik pontosan egymást. 


 10. Végül két példa, az egyik Naturlandos, és kicsit hegyesebb, míg a másik Picwick teapapírból készült, és 20 db-os, így kicsit szélesebb, laposabb. Cérnát fűzhetünk a tetejébe, vagy valamelyik ágába és bárhová fel lehet lógatni. Csillárra, függönyre, mi karácsonykor szoktuk feltenni őket a karácsonyfára.


Soha ne dobjátok ki a papírokat, ehhez is jó sok kell. :-D Jó hajtogatást. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése